9 juni 2012

Formbröd med fikon och nötter

Lite nybakt bröd till helgfrukosten!













2 st

50 g jäst
3 dl vatten, 37 grader
250 g (1 burk) kesella, rumstempererad
7 torkade fikon
3 dl hasselnötter
½ dl linfrön
2 tsk salt
½ dl flytande matfett
4 dl grahamsmjöl
4 dl grovt rågmjöl
ca 4 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Häll på vattnet och tillsätt kesellan. Blanda om. Skär bort skaftet på fikonen och grovhacka dem och nötterna. Tillsätt fikon, nötter, linfrö, salt, matfett och de grova mjölsorterna. Arbeta in det mesta av vetemjölet till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 40 min. Smörj under tiden två avlånga brödformar (1½ l.)
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i två delar och forma dem till limpor. Lägg dem i formarna och låt dem jäsa övertäckta 45 min. Sätt ugnen på 175 grader.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 50 min. Stjälp upp dem och låt dem kallna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar