12 feb. 2012

Ugnsbakad älggryta med potatis- och jordärtskockspuré med parmesan

Melodifestivaltider! Jag kan inte låta bli att titta. Inte för att musiken är den bästa alla gånger, men det är ändå något som drar mig dit framför tvn. Igår blev väl inte kvällen riktigt som vi hade tänkt. Mannen har jour på jobbet denna veckan och fick en kvart innan mellon började, åka ut på ett jobb, så det blev till att titta ensam. Ingen att klaga med över de dåliga låtarna och fula kläderna ;o). Men vi hann iallafall precis äta denna rätt innan han stack iväg . . . .



















4 port.

Älggryta
800 g grytbitar av älg (gärna högrev)
salt och svartpeppar
3 dl rödvin
2 dl vatten
2 msk viltfond
2 burkar cocktailtomater
1 morot i bitar
100 g rotselleri i bitar
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, skivade
1 tsk timjan, torkad
2 lagerblad
1 msk honung
2 msk olivolja

Värm ugnen till 150 grader. Bryn köttet i en stekgryta och krydda med salt och svartpeppar. Slå på vin och låt koka någon minut. Tillsätt vatten, kalvfond, tomater och grönsaker samt timjan och lagerblad. Krydda ytterligare med lite salt och peppar samt lite honung och olivolja. Ställ in grytan i ugnen och låt puttra under lock i ca 2 timmar tills köttet är riktigt mört.

Potatis- och jorärtskockspuré
800 g mandelpotatis
300 g jordärtskockor
3 msk smör
3 dl mjölk
2 dl parmesan, riven
salt, vitpeppar

Skala och koka potatis och jordärtskockor mjuka i lättsaltat vatten. Värm mjölken i en kastrull. Häll av vattnet, tillsätt smöret och stöt med en potatisstöt. Tillsätt mjöllken och vispa till en luftig puré. Blanda ner parmesanosten. Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera gärna med honungsfräst brysselkål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar