21 mars 2012

Bundtmuffins

Nu har jag varit borta från bloggen ett tag igen, men denna gången beror det inte på brist på inspiration utan en underbar semestervecka i Österrike. Sol, mycket skidåkning, trevligt sällskap och bra after-ski, vad mer kan man begära av en semester? Synd att en vecka går så fort bara.
Väl hemma upptäckte jag att frysen behövde fyllas på med lite fikabröd. Jag har använt en rosenform till muffinsarna men självklart går det bra med vanliga muffinsformar.

12 st

Till fyllningen:
75 g vetemjöl
30 g osaltat smör, mjukt
1 tsk malen kanel
150 g pekannötter, grovt hackade
1 1/4 dl lönnsirap

Till kakan:
300 g vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
150 g strösocker
125 g osaltat smör, mjukt
2 ägg
2 ½ dl gräddfil
flytande smör eller olja till formen

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj formarna med smör eller olja.
Fyllningen: Nyp ihop mjöl och smör med fingrarna tills du får en smulig blandning. Blanda ner kanel, hackade pekannötter och lönnsirap till en kladdig massa. Ställ fyllningen åt sidan tills vidare.
Kakan: Blanda mjöl bikarbonat och bakpulver i en bunke. Arbeta in socker i smöret i en annan bunke, vispa samman tills det är fluffigt och ljust. Vispa sedan ner en matsked av mjölblandningen, därefter ett ägg, följt av ännu en matsked mjölblandning samt slutligen det andra ägget. Tillsätt resterande mjölblandning under vispning. Avsluta med att vispa ner gräddfilen.
Skeda ner lite drygt hälften av kaksmeten i formarna. Dra upp smeten lite utmed sidorna av formarna, så att fyllningen inte rinner ut under gräddningen.
Klicka försiktigt ner fyllningen ovanpå smeten och täck sedan fyllningen med resten av kaksmeten. Släta till ytan och ställ in i ugnen ca 12 min. Kontrollera med en provsticka att muffinsen är färdiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar