7 apr. 2012

Gifflar med nougat och hasselnötsfyllning

Långfredagens ruskväder gjorde att det blev en perfekt dag för bakning. Det kändes verkligen som en lång fredag pga vädret men dagen slutade iallafall på ett bra sätt med trevligt sällskap och god mat.
Jag använde färdigrostade hasselnötter, inköpta på ICA till gifflarna, men man kan ju rosta själv i ugnen.














32 st

50 g jäst för söta degar
150 g smör
1 dl kesella
3 dl mjölk
0,75 dl strösocker
½ tsk salt
2 ägg
ca 13 dl vetemjöl

Fyllning
250 g nougat
2 dl hasselnötter, rostade och hackade

Pensling
ägg
pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt kesella och mjölk. Värm till 37 grader och lös jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper bunkens kant.
Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
Dela under tiden nougaten i 32 delar och hacka hasselnötterna.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra bitar. Kavla ut varje deg till en rundel och skär ut 8 trekanter.
Lägg en bit nougat och ca. en matsked hasselnötter på den breda delen och rulla ihop mot mitten. Lägg på plåt med bakplåtspapper med skarven ned. Låt jäsa i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda i 250 grader i 6–7 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar