6 juni 2012

Rabarberkaka med toscatopping

Trevlig nationaldag! eller hur säger man . . . . Ja det blir nog inte mycket firande för min del idag, men gott att vara ledig iallafall.
Jag skrev ju tidigare att det nog skulle komma fler rabarberrecept och här kommer en smarrig kaka med rabarber och tosca. Kan även serveras som dessert med lite grädde eller glass till.














Rabarberkaka
400 g rabarber
3 msk vetemjöl
½ dl strösocker

1½ dl gräddfil
3 ägg
1 ½ tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
3 dl strösocker
1½ tsk bakpulver
125 g rumsvarmt smör

Tosca
4½ dl blandade nötter (jag använde mandel, hasselnötter och naturella cashewnötter)
120 g smör
0, 75 g socker
0, 75 g ljus sirap
2½ msk vetemjöl
2½ msk mjölk

Rabarberkaka
Skär rabarber i 2 cm bitar. Lägg i en skål och blanda med vetemjöl och socker. Låt stå i ca 15 minuter. Rör om då och då.
Blanda gräddfil och ägg i en skål. Blanda vaniljsocker, mjöl, socker och bakpulver i en annan skål. Tillsätt smöret i mjölblandningen och vispa smuligt med en elvisp. Vänd ner äggblandningen och rör ihop till en jämn smet.
Lägg kaksmeten i en smord rekatangulär ugnsform, ca 25x20 cm. Lägg rabarberblandningen ovanpå. Tryck gärna ner rabarbern lite i smeten.
Grädda kakan på 175 grader i ca 35-40 minuter. Kakan ska inte vara riktigt genomgräddad eftersom den ska in i ugnen en gång till.

Tosca
Höj ugnen till 200 grader. Hacka nötterna grovt. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, sirap och mjöl och mjölk. Sjud blandningen under omrörning tills den tjocknat.
Rör ner nötterna. Bred glasyren över kakan. Grädda tills glasyren fått färg, ca 10-15 minuter.
Låt kakan svalna, ta ut den ur formen och skär sedan i rutor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar