23 okt. 2011

Marinerad viltgryta med pommes duchesse och ugnsbakade körsbärstomater

Nu är älgjakten är igång och det betyder att frysen snart kommer att fyllas på igen och eftersom jag inte gjort åt allt kött från förra säsongen så passade jag igår på att göra en älggryta. Tänk på att köttet ska marineras över natten!



















4 port.

Viltgryta
½ kg grytbitar av älg

Marinad:
2 dl rödvin
2 dl madeira
½ dl rödvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
2 msk krossade enbär
1 tsk torkad timjan
1 gul lök
2 palsternackor
2 morötter

Sås:
300 g skogschampinjoner
3 dl grädde
50 g ädelost
1 msk svartvinbärsgelé
maizena redning
salt
svartpeppar

Dagen före: Skala lök och rotfrukter, skär i större tärningar. Blanda alla ingredienserna till marinaden, lägg i köttet, löken och rotfrukterna i en plastpåse och låt marinera i kyl över natten. Plocka upp köttbitarna ur marinaden och bryn dem lätt i  smör i en gryta. Tillsätt marinaden med allt grönt och låt koka under lock tills köttet känns mört.
Fräs svampen i smör och tillsätt den i grytan tillsammans med smulad ädelost, grädde och gelé. Red av grytan med maizena och smaka av med salt och peppar.

Ugnsbakade körsbärstomater
30 körsbärstomater på kvist
1 dl balsamvinäger
½ dl olivolja
½ msk råsocker
1 tsk timjan
1 vitlökskyfta, skuren i tunna skivor
salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Låt den gröna kvisten sitta kvar på tomaterna. Skölj och fördela tomaterna på i ugnsfast form med höga kanter. Blanda och häll över marinaden. Ugnsbaka ca 25-30 minuter.



Pommes duchesse
1 kg mjölig potatis
2 äggulor
25 g smör
1 dl mjölk
salt, peppar

Sätt ugenen på 250 grader. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.  Värm mjölken. Stöt potatisen och rör i smör, mjölk och äggulor. Smaka av med salt och peppar. Spritsa ut små toppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i övre delen av ugnen tills de får fin färg, ca 5-10 min.

1 kommentar:

  1. Har nästan följt reseptet, lite komplicerat men gott

    SvaraRadera