20 juni 2011

Grova tekakor

40-årskalas i lördags . . . . Då passar söndagen perfekt för en bakdag, tråkigt väder var det också. Nu är vi inne i midsommarveckan och vädret är som vanligt kasst. Jaja det blir väl att klä på sig på midsommar, igen. . . . Dessa tekakorna blev det iallafall igår.















16 stycken

1 pkt jäst, 50 g
5 dl vatten, 37 grader
2 tsk salt
1-2 tsk malda brödkryddor
2 msk olja
2 msk brödsirap
7 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, salt, kryddor, olja och sirap. Blanda om. Arbeta in rågmjölet och det mesta av vetemjölet till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt 30-40 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Rulla ut den till en längd och dela den i 16 bitar. Forma dem till bullar. Platta ut dem till små runda kakor, 8-10 cm i diameter. Nagga dem och lägg dem på bakplåtspapper på plåt. Låt dem jäsa övertäckta i 30 min. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
Grädda bröden i mitten av ugnen ca 10 min eller tills de har fått fin färg. Låt dem kallna på galler under bakduk.

2 kommentarer:

  1. Tack för gott bröd och en superbra beskrivning :)

    SvaraRadera
  2. Hello, i feel that i saw you visited my site thus i got here to return the desire?
    .I am trying to find things to enhance my website!
    I suppose its ok to make use of some of your concepts!

    !

    Look at my website; interesting article

    SvaraRadera