11 sep. 2011

Karlsbader-bullar

Karlsbaderdeg innehåller lite mer smör än en vanlig bulldeg och ger en lite saftigare bulle. Jag gjorde dem med två sorters fyllning, med sådant som jag gillar men man kan ju fylla dem med nåt annat man tycker om. Lite mindre format på dessa, vilket är bra för då orkar man ju smaka av båda sorterna!



















250 g mjölk
700 g vetemjöl
100 g strösocker
175 g smör, rumsvarmt
12 g bakpulver
1 ägg
50 g jäst
10 g salt
1 ägg till pensling

Fyllning 1
ca. 1 dl nutella
1 dl rostade, grovhackade hasselnötter

Fyllning 2
100 g riven mandelmassa
75 g ljust muscavadosocker
½ dl rostade grovhackade pecannötter

Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt smör och ägg och blanda väl. Blanda vetemjöl, strösocker, bakpulver och salt i en bunke och häll ner det i vätskan. Kör degen i en matberedare i cirka 10 minuter på medelväxel. Låt ligga i kylen i 30 minuter. Rosta och hacka de två nötsorterna och blanda ihop fyllning nr 2.
Dela degen i 30 bitar, forma till bollar och lägg i muffinsformar.
Jäs i cirka 30-60 minuter till den dubbla storleken. Sätt under tiden ugnen på 220 grader.
Fyllning 1: Tryck i några hasselnötsbitar och spritsa i lite nutella i varje bulle.
Fyllning 2: Forma till små klumpar av fyllningen och tryck i varje bulle.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Ställ in i ugnen och grädda ca 8-10 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar