4 sep. 2011

Lammytterfilé med potatispaket och rödvinsreduktion

Första helgen på hur länge som helst som vi inte har något inbokat. Väldigt skönt att bara vara. Lyxade till lördagskvällen med en trerätters. Denna varmrätt kommer jag helt klart göra om!



















4 port.
Lamm
600 g lammytterfilé
4 vitlöksklyftor
1 kruka rosmarin, färsk
1 kruka timjan, färsk
1 dl olivolja
Rivet skal av en halv citron
saft från en citronklyfta
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Rödvinsreduktion
½ gul lök
2 morötter
1 msk smör
½ dl oxfond
2 dl rött vin
0, 75 dl vatten
1 tsk soja
1 msk balsamvinäger
1 tsk socker
Maizena redning

Potatispaket
800 g mandelpotatis
50 g smör
2 äggulor
½ dl mjölk
50 g parmesanost
½ dl pinjenötter
salt, peppar
4 ark filodeg

Tillbehör
Vaxbönor
Sockerärtor
1-2 schalottenlökar
olivolja
salt, svartpeppar




Rödvinsreduktion
Grovhacka två morötter samt en halv gul lök, ett knippe timjan och ett knippe rosmarin. Resten av kryddorna använder du till lammet.
Fräs i en panna med smör i ca 2 minuter. Tillsätt oxfonden, rödvin, vatten, soja, vinäger och socker. Låt koka ner på medelhög värme i ca 1 timme. Sila såsen och red av till lagom konsistens.

Potatispaket
Sätt ugnen på 175 grader. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Stöt eller pressa den och blanda i smör, mjölk och äggulor. Hacka parmesanen i små bitar och blanda i den och pinjenötterna. Smaka av med salt och peppar. Dela filodegsarken i 4 bitar och pensla med smält smör. Lägg på en klick potatismos och nyp ihop till ett paket. Pensla med lite smör och värm dem i ugnen ca 15 min eller tills de får fin färg.

Lamm
Sätt ugnen på 175 grader. P
utsa bort kappan på lammracksen. Hacka 4 klyftor vitlök samt ett rejält knippe rosmarin och timjan. Blanda med ca 1 deciliter olivolja samt saft från en klyfta citron, rivet citronskal, salt och peppar. Gnid in lammet i marinaden och låt stå. Innan servering bryn lammet hastigt runt om och stek klart i ugn till en innertemperatur på 56 grader. Låt vila lite innan du skär upp köttet i skivor.


Tillbehör
Förväll vaxbönor och sockerärtor hastigt (1 min) i lättsaltat vatten. Skölj dem i kallt vatten. Hacka schalottenlök. Fräs lök, vaxbönor och sockerärtor i lite olivolja. Salta och peppra.


2 kommentarer:

  1. Hej Terese
    I helgen skall vi pröva detta lamm recept, skall bli riktigt spännande.
    Ha en trevlig helg !
    Camilla Eckegren

    SvaraRadera
  2. Kul att du inspireras av bloggen! Hoppas det smakar!

    SvaraRadera