5 dec. 2011

Vörtbröd

Det är lustigt det här med julmaten, innan och under jul är jag så sugen på alla julsmaker och det smakar såå gott men efter jul vill jag inte se åt en vörtskiva eller en sillbit. Därför är det bäst att frossa i julen nu innan, så man hinner med allt som hör julen till. Brödbaket kan man ju börja med i god tid och vörtbröd är något jag måste ha på julbordet.
Detta vörtbrödet har jag bakat flera år i rad. Den skållade degen ger ett saftigt bröd och glöggrussinen ger en god smak.
Tänk på att det blir en stor deg, den får inte plats i min Kitchen Aid så jag delar upp degen i två delar innan jag häller i vetemjöl, russin och äpple.5 bröd

Skållad deg Dag 1
3 ½ dl kokhett vatten
knappt 3 ½ dl grovt rågmjöl

Deg Dag 2
100 g jäst
5 dl porter
ca 10 dl fint rågmjöl
2 tsk salt
1 msk malen pomerans
2 dl mörk sirap
1 påse kryddmix för vörtbröd
ca 10 dl vetemjöl
3 dl russin (200 g)
3-4 msk glögg
1 äpple

Pensling
ca ½ dl mjölk

Dag 1: Skålla det grova rågmjölet genom att hälla det kokheta vattnet över mjölet. Täck över degblandningen och låt det stå till nästa dag. Lägg också russinen i blöt i glögg över natten. Häll på så mycket glögg att alla blir fuktade.
Dag 2: Värm försiktigt portern till 37 grader och lös upp jästen i den. Blanda ihop porter och jäst med den skållade degen och arbeta samtidigt in det mesta av det fina rågmjölet.
Arbeta in salt, pomerans, sirap, vörtmix och till sist vetemjöl. Blanda i russinen. Skala och tärna äpplet och blanda ner i degen. Arbeta till en slät och smidig deg. Jäs 40-50 min under handduk.
Slå upp och arbeta igenom degen. Forma den till 5 spolformade bröd. Jäs bröden på plåt 40 min under handduk. Grädda i 200 grader varm ugn i 30-35 min. Pensla dem med mjölk medan de är varma. Låt svalna under handduk.

3 kommentarer:

 1. Spolformade bröd! Det lät roligt, det uttrycket har jag inte läst om förut! Ser gottigt ut det där brödet!

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jag har en tävling i samarbete med OBH Nordica som jag tror att du skulle gilla!

  Kom gärna förbi och var med och tävla =)

  Kram
  /Nellie

  http://sockertussen.blogspot.com/2011/12/tavling-vinn-obh-nordicas-nya.html

  SvaraRadera
 3. I am in fact glad to glance at this website posts which consists of tons of
  valuable facts, thanks for providing such data.


  my site :: visit the official web site

  SvaraRadera