2 apr. 2012

Minipajer med ricotta, spenat och soltorkade tomater

Har haft en mycket trevlig helg! I fredags disputerade min syster, vilket betyder att hon blivit doktor i ekonomi. Mer berättar jag inte eftersom jag inte riktigt förstår mig på allt inom detta område.
Vi var iallafall på Handelshögskolan i Göteborg i fredags och lyssnade på disputationen och i lördags var det disputationsfest. Mycket trevlig fest!
Jag hjälpte till med maten och dessa minipajerna var ett av bidragen. Det kommer fler recept från denna fest så småningom.
Receptet kommer från systrarna Eisenmanns underbara bok "Mingelmat". Jag har ändrat lite, så här kommer min variant.

24 pajer

Pajdeg
175 g smör, kylskåpskallt
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
 Ev. iskallt vatten

Fyllning
1 ägg
1 dl standardmjölk
125 g ricottaost
40 g färsk spenat, finhackad
2 msk färsk basilika, finhackad
20 g pinjenötter, rostade
4 soltorkade tomater i olja, finhackade
Salt
Peppar

Pajdeg: Sätt ugnen på 200 grader. Arbeta snabbt ihop mjöl, smör och salt till pajdegen i en matberedare eller för hand. Tillsätt lite iskallt vatten om degen känns torr. Tryck ut degen i små aluminiumformar. Ställ i kylen i 15 min. (Detta går att förbereda och förvara pajerna i frysen.)

Fyllning: Vispa ägget. Vispa sedan ner ricottan och mjölken. Smaka av med salt och peppar. Fördela spenat, basilika, tomater och pinjenötter i pajskalen.

 














Fördela sedan smeten över fyllningen.



Grädda pajerna i ca 20 min.




4 kommentarer:

  1. Kikade in här för jag tänkte att du nog hade lagt upp receptet. Supergoda! Jättetrevlig fest :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst var det trevligt! Kul att du tyckte om dem!

      Radera
  2. Smaskens! Minipajer är verkligen perfekta! Mycket godare än vanliga stora :-)

    SvaraRadera
  3. Visst är det trevligare att bjuda på än vanlig paj?! Helt klart värt lite extra pill!

    SvaraRadera