30 juni 2012

Boston cream pie

Eftersom jag inte har uppdaterat bloggen på ett tag, (under hela midsommarhelgen blev vi bjudna på mat, vilken lyx!) tänkte jag dela med mig av en kaka som jag bjöd arbetskamraterna på sist det var min tur att ha med fredagsfika.
I originalreceptet (Le parfait) står det att den ska serveras direkt, men jag tycker att den blev bättre dagen efter då den gottat till sig lite. Den räckte nämligen länge för det blev en rejäl kaka.














Kaka
125 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
dl mjölk
4 ägg
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
½ tsk salt

Vaniljkräm
3 dl vispgrädde
1 vaniljstång, urskrapad
1 dl strösocker
4 äggulor

Vit chokladglasyr
250 g vit blockchoklad, hackad
0.75 dl vispgrädde

Kaka
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en med löstagbar kant, cirka 25 centimeter i diameter. Vispa smör och socker poröst. Häll i mjölken, lite i taget medan du vispar. Knäck i äggen, ett i taget och blanda väl. Rör samman alla torra ingredienser och blanda i dem till en slät smet. Häll den i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 min, tills en provsticka är torr när du sticker i kakan. Lägg på folie om den blir för mörk. Låt kakan svalna helt.


Vaniljkräm
Koka upp grädde och urskrapade frön från vaniljstången. Lägg även i själva vaniljstången. Dra åt sidan och låt svalna cirka 10 min.
Ta upp vaniljstången och släng den.
Sätt kastrullen på värmen igen och vispa i äggulorna. Vispa kontinuerligt tills krämen tjocknar på medelvärme. Den får inte koka då blir det äggröra.  Häll över vaniljkrämen i en kall bunke och låt svalna.

Vit chokladglasyr
Hetta upp grädden och smält chokladen däri på svag värme under omrörning till en slät glasyr.

Dela kakan i två delar och fördela vaniljkrämen på bottendelen. Lägg försiktigt på den resterande delen och bred över glasyren. 


1 kommentar:

  1. Does your blog have a contact page? I'm having a tough time locating it but, I'd like to send you an
    email. I've got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it expand over time.

    Feel free to surf to my web page ... payday loans direct lenders

    SvaraRadera