23 feb. 2011

Bräserad älgbog med rotfruktspytt och savoykålsfräs

I lördags blev det ett riktigt långkok med bog på älgkalv som brässerades i rödvin i 4 timmar. Av det blev det också en underbar rödvinssås. Roligt att kunna använda även de lite mindre "fina" styckningsdelarna. Detta blev en väldigt lyckad rätt, som jag nu får vänta till nästa jaktsäsong att laga igen...
Tyvärr gör inte bilden maten rättvisa...

Älgbog

1 kg älgbog
1 tsk havssalt
1 tsk svartpeppar, grovmalen
50 g smör
2 st morötter
200 g rotselleri
2 st gula lökar
7 dl rödvin

Blanda salt och svartpeppar och strö ut det på en skärbräda.
Rulla älgbogen i blandningen.
Smält smöret och bryn älgbogen på samtliga sidor.
Skala lök, morötter och rotselleri och skär i mindre bitar.
Bryn grönsakerna med smör i en gryta med tättsittande lock.
Tillsätt vinet och lägg i älgbogen. Grytan får inte vara för stor, vinet ska kunna täcka älgbogen.
Låt koka upp och puttra försiktigt under lock i minst 4 timmar.
Lyft sedan upp älgbogen och håll den varm i ugnen på ca 100 grader.


Rödvinssås
Det som blir kvar i grytan efter att älgbogen har bräserats
3 msk viltfond
50 g smör
Sila bort grönsakerna och spar vinet som älgbogen har kokat i.
Häll över i en kastrull och tillsätt viltfonden.
Låt koka ner till ca 3 dl återstår av såsen.
Innan servering monterar du såsen genom att röra ner smöret.

Rotfruktspytt
600g potatis
200g palsternacka
200g morot
3 msk smör
3 msk flytande honung
olivolja
salt, svartpeppar

Skala och skär rotfrukterna i cm-stora bitar och lägg i kallt vatten. Stek i smör i omgångar i stekpanna.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt med lite olja. Häll över honung, salt och svartpeppar. Stek vidare i ugn 225 grader i 20 min. Rör om då och då.

Savoykål
Savoykål, sköljd och skuren 400 g
Gul lök, hackad 50 g
Vitlök, hackad 1 klyfta
Smör 30 g
Grönsaksbuljong 1-2 dl
Rökt fläsk, i små tärningar, knaperstekt 30 g
Bryn löken och vitlöken i smör. Tillsätt den sköljda och fint skurna savoykålen. Krydda och låt det puttra under lock tillsammans med grönsaksbuljongen i ca. 4 min. Krydda med salt och peppar. Tillsätt fläsktärningarna och smaka av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar