23 feb. 2011

Morotsbröd

Ett jättegott bröd som blir saftigt av morötterna.

5 dl mjölk
50 g jäst
25 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk honung
3 dl finrivna morötter
13-14 dl rågsikt
1 ägg
½ dl solroskärnor

Värm mjölk till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt smör salt, honung, morötter och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca. 40 min. Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta degen på mjölat bakbord och dela i tre delar. Forma dem till runga bröd och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Jäs 30 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 15 -20 min. Svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar