26 apr. 2011

Chokladtårta

Denna tårta blev det till dessert på påskafton. Mäktig och god som en chokladtårta ska vara! Den går utmärkt att förbereda dagen innan. Jag serverade den med vispad creme fraiche med lite florsocker och vaniljsocker i. Mums!














Mandelbotten:
75 g mörk choklad, 70 %
100 g mandelmassa
2 st äggulor
2 st äggvitor
½ dl strösocker
1½ msk kakao

Mockatryffel:
400 g mörk choklad, 70 %
2 dl vispgrädde
2 dl lätt creme fraiche
0,25 dl strösocker
1 dl kaffe, varmt och starkt
2 msk konjak
25 g smör, rumsvarmt

Garnering:
100 g mörk choklad
dragerade chokladägg

Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. Spänn fast bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Dela chokladen i bitar och smält den över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna. Riv mandelmassan fint. Vispa samman mandelmassa och äggulor till en kräm. Vispa äggvitor till skum. Tillsätt strösocker under vispning och vispa till ett styvt skum.
Sikta ner kakao i ägg- och mandelmassekrämen. Vänd i den avsvalnade chokladen och slutligen äggviteskummet, lite i taget. Fördela smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Ta ut och låt bottnarna svalna.
Mockatryffel: Hacka chokladen fint med kniv, använd ej matberedare. Koka upp grädde, creme fraiche och strösocker och häll det över chokladen. Tillsätt kaffe och konjak och rör till en jämn smet.
När chokladen börjar svalna rörs det rumsvarma smöret i. Fördela tryffeln över botten i formen och ställ kallt till serveringen.
Garnering: Dela chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad eller i mikrovågsugn. Bred ut chokladen tunt på ett bakplåtspapper. Låt stelna i kylskåp.
Ta ut tårtan när garneringschokladen stelnat. Lossa tårtan försiktigt från bakplåtspapperet med hjälp av stekspadar.
Hyvla garneringschokladen med osthyvel till stora flak eller lockar och garnera tårtan. Ställ kallt fram till serveringen.                

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar