26 dec. 2011

Honungsglaserad fläskfilé med potatisflarn och vinägerreduktion

Ett tips till nyårsmiddagen kanske.... Potatisflarnet går att förbereda och värma innan servering, fläskfilén kan förberedas tom kokningen och sedan stekas och även vinägerreduktionen kan göras i förväg.
Så kan man istället umgås med sina gäster!



















4 port.

Fläskfilén:
600 gram fläskfilé
4 skivor serranoskinka
2 kvistar timjan
4 msk finhackad persilja
2 msk honung
1 msk smör
1 msk olivolja
salt
peppar

Vinägerreduktion:
5 msk äppelcidervinäger
1 msk muscavadosocker
½ dl äppelmust, färskpressad
salt
peppar
2 msk smör

Potatisflarn:
1 platta färdig smördeg (på rulle)
200 g getost
500 g potatis av fast sort
1 tsk salt
2 tsk timjan
svartpeppar

Skär upp fläskfilén på längden, så den kan vikas upp. Lägg skivor av serranoskinka i filén och toppa med timjan och persilja. Vi ihop filén igen och rulla in den i plastfilm. Snurra ändarna så den får en fast rund form. Rulla in i aluminiumfolie. Sjud paketet i vattenbad i ungefär 30 minuter, tills innertemperaturen är 58 grader. Låt köttet vila en stund. Ta bort plastfilmen och bryn filén i en stekpanna med honung och smör.

Koka vinägern till reduktionen tillsammans med muscavado och äppelmust. Koka tills den tjocknat lite. Salta en aning och peppra med vitpeppar. Vispa i lite smör före servering.

Skala potatisen och skiva den mycket tunt. Skölj potatisen i ett durkslag.
Smula och fördela getosten över nästan hela degplattan, men lämna en liten ofylld kant runt om. Vik upp kanten. Lägg sedan ut potatisskivorna så prydligt som möjligt lite ovanpå varandra som taktegel. Strö över salt och timjan. Baka potatiskakan i ugnen i 180 grader i 50-60 minuter.

Servera gärna med ugnsbakade små rödlökar.

1 kommentar:

  1. This article will assist the internet users for creating new blog or even a weblog from start to
    end.

    Also visit my web site click here to go there now

    SvaraRadera