Ett smarrigt bröd som är enkelt att baka, bara att skära till bitarna i trekanter. De smakade gott framför Vasaloppet i söndags!
20 st
50 g jäst
5 dl vatten
2 dl turkisk yoghurt
½ dl mörk sirap
2 msk olivolja
5 dl dinkelmjöl siktat
5 dl grovt rågmjöl
5 ½ dl vetemjöl
1 msk salt
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön
Pensling
1 ägg
solrosfrön, linfrön
Värm vatten till 37 grader. Smula jästen i bunken, häll över vattnet och rör tills det lösts upp.
Rör i yoghurt, olivolja och sirap. Tillsätt dinkelmjöl, rågmjöl, vetemjöl, salt och frön. Rör ihop. Häll i vetemjölet tills degen är smidig och släpper bunken. Kör degen i assistent ca 10 min.
Låt jäsa 60 minuter under bakduk i bunken. Sätt ugnen på 230 grader.
Knåda sedan degen lite, dela den på två och rulla dem till ganska tjocka längder, platta till något och skär degen i trekanter. Lägg upp på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 min. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över solrosfrön och linfrön. Grädda i ca 10 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar