13 juni 2012

Lyxmarängsviss med kaffefudgesås och chokladmaränger

I helgen åt vi denna supergoda dessert, vi var båda tvungna att ta om. . . .
Marängerna blir sådär sega och goda i mitten och krispiga på utsidan och så en sås med smak av kaffe och choklad. Mmmm!
Man kan ha vispad grädde till om man vill men jag tycker det blir lite mycket, det räcker med glass.




















4 port.

Maränger
1, 25 dl äggvita
2, 75 dl strösocker
40 g mörk choklad, 70%
½ dl hackade salta jordnötter

Sätt ugnen på 130 grader. Blanda ägg och socker i en rostfri bunke. Ställ sedan bunken i sjudande vattenbad och värm smeten till ca 60 grader under omrörning. Kyl sedan ned smeten genom att sätta ner bunken i iskallt vatten. Vispa därefter smeten kall igen med hjälp av en elvisp. Vispa till en fluffig marängsmet.
Smält chokladen över vattenbad och låt svalna något. Hacka jordnötterna. Vänd först ner jordnötterna i smeten och sedan chokladen försiktigt med få tag. Chokladen och marängen ska inte blandas helt, smeten ska bli marmorerad.
Spritsa eller klicka ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda ca. 35 min i mitten av ugnen.

Kaffefudgesås
1 dl vispgrädde
1 msk starkt kaffe
35 g smör
½ dl råsocker
40 g mörk choklad, 70%

Koka upp grädde, kaffe, smör och socker och låt det sjuda några minuter. Hacka chokladen och häll ner i kastrullen. Rör om tills såsen blivit slät.

Servera tillsammans med en god vaniljglass och (om du vill) vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar