11 sep. 2012

Morotsbröd med philadelphiaost

I helgen bakade jag dessa goda bröd, vars recept jag snott från Monica Ahlberg. Med rivna morötter och philadelphia i degen blev de väldigt saftiga. Jag rekommenderar verkligen mjölet Manitoba cream som bl.a. gör att brödet jäser väldigt fint.
Monica tipsar om att de är goda att rosta, så det provade vi på söndagsfrukosten. Mmm mumsigt!














50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
1/2 msk salt
2 morötter
1 ask Philadelphiaost, 200 g
4 dl grahamsmjöl
1,3-1,4 liter vetemjöl, gärna Manitoba cream

Lös jästen i vattnet som ska vara fingervarmt, 37° C. Skala och råriv morötter. Blanda ner i vätsklan tillsammans med salt.
Tillsätt Philadelphiaosten och grahamsmjölet, blanda.
Rör ner vetemjölet, lite i taget. Spar ca 2 dl till utbakning. Det blir en lös deg men den reder sig under arbetandet.
Arbeta degen kraftigt, helst i maskin eller elvispens degkrokar i minst 5 minuter eller tills degen plötsligt blir elastisk. För hand behöver man jobba på ordentligt i 10 minuter, minst!
Låt jäsa i 45 minuter.
Arbeta degen igen, gärna kraftigt och på lätt mjölat bakbord. Forma 3 limpor. Lägg i form eller på plåt. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Grädda sedan på 225° i ca 25 minuter eller tills brödet låter ihåligt när ni knackar på undersidan.
Låt svalna på galler under duk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar