20 mars 2011

Örtfylld fläskfilé med getostgratinerat basilikamos

Hade en skön lördag i går med brödbak på förmiddagen och en långpromenad i solen på eftermiddagen. Det kändes verkligen som om våren är på väg på riktigt nu. Men man vet ju aldrig, det kan komma ett lass snö när man minst anar det. På kvällen blev det en egenpåhittad fläskfilé och ett potatismos som jag gör då och då, det passar till mycket. Till det en balsamsky och fräst haricots vertes. Smaskens blev det!


Örtfylld fläskfilé
(Måtten är ungefärliga, man får smaka sig fram)

1 fläskfilé
1 dl färsk basilika och bladpersilja
2 nävar rucola
1 dl hasselnötter
rivet skal från en liten citron
½ dl olivolja
8 skivor serranoskinka
salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Rosta nötterna i en torr stekpanna. Låt svalna. Mixa nötter, örter, rucola, rivet citronskal, olivolja. Smaka av med salt och peppar. Putsa fläskfilén och skär den längs med, medans du vrider på den så att den blir som en platta. Bred ut örtblandningen på köttet, Rulla ihop, salta och peppra köttet, och linda serranoskinkan runt, fäst med tandpetare. Stek köttet runt om i en stekpanna, lägg över i en ugnsform och stek klart i ugn i 20 min.

Getostgratinerat basilikamos

6 ark vårrulledeg
800 g mjölig potatis
2 msk smör
2 krm nymald svartpeppar
3 äggulor
20 blad färsk basilika
1 tsk salt
½ pressad vitlöksklyfta
6 skivor getost, ej alltför tjocka

Tina vårrulleark i förp. Koka potatisen. Sätt ugnen på 175 grader. Pressa el. söt potatisen med stöt elller elvisp. Tillsätt smör och äggulor. Tillsätt salt, peppar, basilika och vitlök. Pensla portinsformar med smör och lägg i vårrullearken. Fyll på med mos och lägg en skiva getost överst. Gratinera 12-15 min.

Balsamsky

2 dl rödvin
1 dl balsamvinäger
2 msk koncentrerad kalvfond
1 tsk strösocker
salt och nymald svartpeppar
1 msk smör
2 msk maizenaredning för mörka såser

Koka upp rödvin, balsamvinäger och kalvfond. Låt det koka utan lock tills hälften återstår. Smaka av med socker, salt och peppar och vispa i en klick smör. Red av med maizenan.

Servera med harcots vertes, frästa med rödlök, lite pressad vitlök, salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar