8 mars 2011

Palsternackssoppa med sesambaguette














Ikväll blev det soppa med ett gott bröd till. Jag lagar ofta soppa, för det är enkelt och går att variera så mycket och dessutom så gott.


4 port.
500 g palsternacka
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 förp kokta kikärter ca 400 g
1 msk olja
½ tsk timjan
1 1/2 l hönsbuljong (vatten och tärning eller fond)
2 äggulor
3 dl mjölk
salt och peppar


Skala och skär palsternacka, lök och vitlök i bitar. Häll av och skölj kikärterna, låt dem rinna av.
Fräs grönsakerna i oljan tillsammans med timjan i en stor kastrull i 3-4 minuter.
Häll på buljong och kikärter. Låt småkoka 15-20 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.
Mixa soppan slät med stavmixer. Vispa ihop äggulorna med mjölken och rör ner i soppan, koka upp. Smaka av med salt och peppar.




Sesambaguetter
3-4 stycken

50 g jäst
6 dl vatten
½ msk flytande honung
½ msk salt
Knappt 1 dl sesamfrön + lite att strö på bröden
4 dl grahamsmjöl
ca. 1 l vetemjöl
1 ägg

Rör ut jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt honung, salt och sesamfrön. Rör om. Blanda ner grahamsmjölet och vetemjölet lite i taget. Arbeta degen smidig.
Låt degen jäsa i 45 min. under bakduk.
Arbeta degen igen och baka ut baguetter. Skär sneda jack med en vass kniv. Låt bröden jäsa i 15-20 min.
Pensla baguetterna med ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 225 grader i ca. 20 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar