10 apr. 2011

Skållade havrerutor

I veckan hade jag en eftermiddag med brödbak. Detta kombinerades med städning. En bra kombination om man vet hur det ser ut i köket när jag har bakat...  Två sorters bröd blev det iallafall.



















20 stycken

4 dl fiberhavregryn
25 g smör
4 dl kokande vatten
2 dl kallt vatten
2 tsk salt
2 tsk malda brödkryddor
2 msk brödsirap
1 pkt (50 g) jäst, gärna för söta degar
ca. 1 l lantbrödsmjöl 4 sädesslag

Pensling och garnering
vattenh
havregryn

Lägg havregrynen i en bunke. Tillsätt smöret och häll på det kokande vattnet. Blanda om och låt stå ca 10 min. Blanda i det kalla vattnet, salt, brödkryddor och sirap. Kontrollera att blandningen inte är varmare än 37 grader. Smula i jästen och blanda om. Arbeta in det mesta av mjölet till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt ca 40 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Platta eller kavla ut den till en rektangel som passar en långpanna, ca 30 x 40 cm. Lägg degen på bakplåtspapper i långpannan och skär den i 20 rutor. Pensla med vatten och strö över havregryn. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda brödet i 20-25 min. Låt det kallna på galler under bakduk. Bryt det i bitar sedan det kallnat.

1 kommentar:

  1. Greate pieces. Keep posting such kind of information on your blog.
    Im really impressed by your blog.
    Hey there, You've done an incredible job. I will certainly digg it and in my opinion suggest to my friends. I am confident they will be benefited from this site.

    my web page :: read this

    SvaraRadera