11 nov. 2011

Glöggcheesecake

Idag var det min tur att ha fredagsfika på jobbet. Börjar bli sugen på julsmaker nu så jag gjorde denna cheesecake med glögg och pepparkakor. Det höll på att inte bli någon fika alls för när jag skulle fotografera den till bloggen höll jag på att tappa den i golvet. Så typiskt mig. . . .
Iallafall så är bilderna tagna med min nyinköpta systemkamera! Så nu ska det nog bli lite bättre kvalitet på bilderna.
Om man vill ha ännu mer julsmak så kan man byta ut några digestivekex mot fler pepparkakor.



Botten
2 dl hasselnötter
10 digestivekex
6 pepparkakor
2 msk farinsocker
100 g smör

Fyllning
400 g philadelphiaost
2 ägg
1 msk rivet apelsinskal
½ dl strösocker
3 msk apelsinsaft

Glöggelé
3 gelatinblad
2 ½ dl alkoholfri glögg

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Kör hasselnötter, digestivekex, pepparkakor och farinsocker i matberedare. Mixa ner smält smör.
Pressa ut smulmassan i botten och ett par cm upp på kanten av en form med löstagbar botten.
Rör ihop fyllningen och häll den i pajskalet. Grädda 35–40 min.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Smält dem sedan i lite av glöggen i en kastrull. Ta grytan från värmen och rör ner resten. Ställ kallt tills gelén börjar bli simmig. Häll den då över den avsvalnade cheesecaken och ställ tårtan kallt några timmar eller över natten.                

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar