27 nov. 2011

Gorgonzolaspäckad älgfilé med rotfruktsrösti

Första adventshelgen är här och alla ljusstakar och stjärnor är framme. Mysigt! Det är inte direkt något vinterväder, när jag skriver detta knakar det i vårt gamla hus av stormvindarna utanför. Men vi hoppas att det kommer lite kyla och snö snart. Igår blev det älgfilé från höstens första fällda älg.
Recept på älgfilén kommer från Mannerströms viltkokbok.



















4 port.

4 älgtournedos (á ca 200 g)
200 g mogen gorgonzolaost
4 cl gin
3 schalottenlökar
6 cl rödvin
4 dl viltfond
2 dl vispgrädde
salt och peppar

Skär upp en fick i sidan på varje köttbit. Tryck in ca ½ msk gorgonzola i varje köttbit. (Jag band upp varje köttbit med bindgarn.) Salta och peppra. Bryn köttet hastigt i smör i en stekpanna. Stäng av köksfläkten och häll på gin, låt flambera hastigt. Ta upo köttbitarna, tillsätt lite smör i pannan och fräs läken lätt. Smula ner resten av osten och häll på vin, viltfond och grädde. Låt såsen koka ihop tlls ca 5 dl återstår. Lägg tillbaka köttet i pannan och lått puttra under lock några minuter. Smaka av med salt och peppar.















Rotfruktsrösti
2 morötter
100 g kålrot
100 g persiljerot
5 medelstora potatisar
2 äggulor
salt och peppar

Riv rotfrukterna grovt och blanda med äggulor. Salta och peppra. Klicka ner ca 1 dl stora klickar av röran i en varm stekpanna med lite smör och olja i och stek dem gyllenbruna på båda sidor.

2 kommentarer:

  1. 4dl viltfond...kan det stämma? Det blev sååå salt!

    SvaraRadera
  2. I know this if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was curious what all is needed to get setup? I'm assuming having a blog
    like yours would cost a pretty penny? I'm not very internet smart so I'm not 100% sure. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Kudos

    Here is my web page; take a look

    SvaraRadera