15 maj 2011

Chokladkräm med rom och hasselnötter

Denna dessert åt vi till Eurovision igår. En underbar dessert för den som älskar choklad. Och vem gör inte det? Tänk på att det räcker med lite för den är väldigt mastig.



















4 port.

1 burk kondenserad mjölk
125 g choklad, hackad (gärna hälften mörk, hälften ljus)
1½ dl grädde
1 äggula
½ tsk vaniljsocker
1 msk smör, rumsvarmt
1 msk mörk rom

½ dl hasselnötter
½ tsk olja
1 krm salt
1 krm strösocker

Koka burken med kondenserad mjölk oöppnad i en kastrull med vatten i ½ timme. Häll av vattnet och låt burken svalna 20-30 min. Öppna den försiktigt.
Lägg den hackade chokladen i en skål. Koka upp grädden, häll den över chokladen och rör om tills chokladen smält. Rör i äggula, vaniljsocker, smör och rom. Häll upp chokladkrämen i små glas och ställ in dem i kylen ca 3 timmar till den stelnat.
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills skalet börjar spricka. Flytta över nötterna till en ren kökshandduk och gnid av skalet. Lägg tillbaka nötterna i stekpannan, droppa i oljan och vänd runt nötterna. Strö över salt och socker. Rulla runt nötterna hastigt tills sockret smält, häll upp dem på ett bakplåtspapper och låt svalna.
Toppa chokladkrämen med kolasåsen och lägg på några hasselnötter.

2 kommentarer:

  1. åå det här låter ljuvligt ... måste jag testa till helgen .. gottegris som jag är !!!

    SvaraRadera
  2. Den är ljuvlig, det är ju choklad ;o) Skriv gärna vad du tyckte när du testat!

    SvaraRadera