13 apr. 2011

Knäckebröd

Hembakade knäckebröd blir mycket godare än köpta, och dessa går dessutom snabbt att baka. Strykande åtgång på dem här hemma!

25 g jäst
2 dl vatten
½ dl olja
½ tsk salt
1 msk brödkrydda
4 dl grovt rågmjöl
1 dl vetemjöl
3 msk krossade linfrön
Filmjölk till pensling

Topping
Sesamfrön
Linfrön

Sätt ugnen på 225 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut den med ljummet vatten. Tillsätt olja, salt, brödkrydda, mjöl och linfrö. Arbeta ihop till en smidig deg. Den behöver inte jäsa.
Ta upp degen på bakbordet och dela den i 4 bitar. Rulla en degbit i taget till en bulle. Kavla ut en bulle i taget, direkt på ett bakplåtspapper, till en mycket tunn kaka eller en rektangel som du sedan skär i 8 bitar. Nagga kakorna tätt med brödnagg eller gaffel. Lägg kakorna efter hand på plåtar. Pensla med filmjölk och strö på topping. Grädda i mitten av ugnen i 4–5 minuter, passa brödet så att det inte blir bränt.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar