19 juli 2011

Oliv- och rosmarinbaguetter och Linfröbullar med fikon

Börjar bli trött på att det inte blir något rikigt semesterväder. Har precis kommit hem från Ystad och Öland och vädret kunde varit bättre . . . . Jag vill ju sola och bada!! Det enda som är positivt med det dåliga vädret är väl att man kan stanna inne och baka. . . .














Oliv- och rosmarinbaguetter
4 bröd

1 dl urkärnade svarta oliver
100-150 g valnötter
2 msk färsk rosmarin
½ pkt jäst
1 rågad tsk salt
1 msk honung
3 dl fingervarmt vatten
3 msk olivolja
6-7 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning
1-2 tsk flingsalt

Skiva de svarta oliverna och grovhacka valnötterna. Hacka rosmarinen. Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt och honung. Slå på vattnet. Rör om tills jästen är löst. Häll i oljan, oliverna, valnötterna, rosmarin och mjölet. Arbeta snabbt ihop den rätt lösa degen. Strö ca 2 msk vetemjöl över degen, täck bunken med en handduk och jäs i ungefär en timme.
Värm ugnen till 250 grader. Strö ut vetemjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut degen. Platta eventuellt försiktigt ut degen något och skär degen i 4 remsor. Flytta över bitarna på bakplåtpappersklädda plåtar och forma till baguetter genom att vrida dem lite. Pensla med vatten och strö över flingsalt och lite hackad rosmarin.
Grädda bröden direkt i 5 minuter, stäng av ugnen och låt bröden grädda färdigt i eftervärmen i ytterligare 10-12 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.


Linfröbullar med fikon
25 stycken

125 g torkade fikon
1½ dl linfrön
3 dl kokande vatten
1 pkt jäst
3 dl fingervarmt vatten
2 msk olja eller flytande matfett
ca 1, 6 l lantbrödsmjöl 4 sädesslag

Skär bort skaften från fikonen och hacka dem. Lägg fikon och linfrö i en bunke.
Häll på de kokande vattnet och blanda om. Låt blandningen svalna till 37 grader. Rör ut jästen i den ljumma vattnet och häll det i bunken. Blanda i olja och salt. Arbeta i det mesta av mjölet till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Rulla ut den till en smal längd och dela den i 25 bitar. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och låt dem jäsa ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
Grädda bullarna ca 8-10 min. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar