1 pkt jäst för söta degar
1½ dl mjölk
1 ägg
8 dl vetemjöl
250 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
Fyllning
75 g hackade hasselnötter
75 g farinsocker
100 g mandelmassa, riven
Garnering
1 ägg
mandelflarn
Smula ner jäst i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll i mjölk, ägg och socker och rör till en smet. Blanda sedan i vetemjöl, bakpulver och smör och arbeta samman till en smidig deg.
Rör ihop fyllningen hackade hasselnötter, farinsocker och mandelmassa, riven.
Låt degen vila i 10 min under bakduk. Dela den i två delar, gör två runda bullar som sedan kavlas ut till runda, ½ cm tjocka plattor. Dela dem först på mitten och sedan varje halva i 8 tårtbitar. Klicka i lite av fyllningen på den bredaste delen. Rulla ihop till gifflar.
Låt jäsa övertäckta i 40-50 min. Sätt ugnen på 230 grader.
Pensla med uppvispat ägg och strö mandelflarn över. Baka ca 8 min. Låt svalna på galler.
Rör ihop fyllningen hackade hasselnötter, farinsocker och mandelmassa, riven.
Låt degen vila i 10 min under bakduk. Dela den i två delar, gör två runda bullar som sedan kavlas ut till runda, ½ cm tjocka plattor. Dela dem först på mitten och sedan varje halva i 8 tårtbitar. Klicka i lite av fyllningen på den bredaste delen. Rulla ihop till gifflar.
Låt jäsa övertäckta i 40-50 min. Sätt ugnen på 230 grader.
Pensla med uppvispat ägg och strö mandelflarn över. Baka ca 8 min. Låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar