För att få en fin rosa färg på köttet lade jag steken i nitritsaltlag i 3 dygn. Detta är inget måste men köttet får annars en lite trist grå färg.
Putsa steken. Lös upp 2 dl nitritsalt i så mycket vatten att det täcker hela lammsteken, i en stor kastrull. Lägg ner steken. Låt stå svalt i 3 dygn.
1 lammstek
4 msk hackad rosmarin
3 msk hackad bladpersilja
3 msk hackad timjan
skal av 1 citron
4 finhackade vitlöksklyftor
½ tsk svartpeppar
2 msk smör
2 msk olivolja
Blanda samman bladpersilja, timjan, 3 msk av rosmarinen och olivolja. Skär små snitt i köttet och peta in örtblandningen.
Blanda 1 msk rosmarin, citronskal, vitlök, peppar (1 tsk salt om du inte haft steken i nitritsaltlag). Gnid in steken med blandningen och bryn runt om i smör. Placera steken i en ugnsfast form, stick in en köttetermometer i den tjockaste delen och sätt in formen i nedre delen av ugn i 160 grader. Stek till 58-62 grader för rosa kött, 70 grader för genomstekt.
Tag ut steken och låt den vila 20 min i aluminiumfolie. Skär upp i tunna skivor och servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar