20 juni 2011

Grova skorpor

Lite nyttigare skorpor! Till mellanmålet kanske?



















1 pkt jäst, 50 g
50 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
½ dl sirap
1 tsk bakpulver
2 dl vetekross
1 dl vetekli
2 dl grahamsmjöl
9-10 dl vetemjöl special   

Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, bakpulver, vetekross, vetekli, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt cirka 40 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
Ta upp degen på mjölat bord. Knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i två bitar. Forma varje degbit till en längd. Skär varje längd i 15 bitar. Rulla dem till släta bullar.
Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bullarna mitt i ugnen cirka 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Låt bullarna kallna på galler.
Dela bullarna med en tandad kniv eller en gaffel. Lägg dem med snittytan uppåt på bakpappersklädda plåtar. Rosta skorporna mitt i ugnen cirka 8 minuter. Sänk värmen till 100 grader. Torka skorporna i ugnen med ugnsluckan lite på glänt, 2-3 timmar.     

1 kommentar: