På begäran från flera håll kommer nu recept på två pajer som har varit omtyckta när jag bjudit på dem. Jag använde samma pajdeg som till Västerbottenpaj, men degen till Chevré- och spenatpaj är också mycket god. Inga bilder här tyvärr . . . .
Laxpaj med spenat
Fyllning
2 ägg
1-2 dl mjölk
2 dl mellangrädde
200 g kallrökt lax i kuber
200 g färsk spenat
2 finhackade schalottenlökar
½ dl hackad dill
salt, svartpeppar
2-3 dl riven lagrad ost
Sätt ugnen på 200 grader. Fräs grovhackad spenat tillsammans med löken i lite olivolja. Låt det svalna. Lägg spenatfräset i pajskalet. Strö över kuber av lax och hackad dill. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och lite nymald svartpeppar samt det mesta av osten. Fördela i pajskalet. Strö över resten av osten. Grädda i 35-40 min eller tills pajen fått fin färg.
Getostpaj med salami
Fyllning
½ dl pinjenötter
100 g tunt skivad salami
1 burk grillad papika, 200 g
2 dl rucola
100 g getost
3 ägg
250 g kesella
1 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Strimla salamin. Låt paprikan rinna av. Fördela salami och paprika i det förgräddade pajskalet. Strö över rucolasallad, pinjenötter och smulad getost. Vispa ihop ägg, kesella, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet. Grädda pajen i 35-40 min eller tills pajen har fin färg,
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar